Allt blir inte alltid som man har tänkt sig.
Vi säger bara så och konstaterar istället att det är dags för omstart av den här bloggen.
Det är visserligen dagen före slutlämning och halvtighta tider, men jag har svårt att hålla tangentbordet ifrån dagens hetaste ämne – att megajätten Nike till sist kastar in handduken för sin hårdvarusatsning på golf.
Jag tycker faktiskt att det är lite sorgligt.
Jag var på plats när företaget lanserade sin första klubblinje på Orlandomässan 2002 och blev oerhört imponerad av såväl utformning som den offensiva och aggressiva framtoning företaget hade. Klubban var visserligen en svårspelad och inte särskilt kommersiell historia, men den signalerade klass och visade att Nike hade såväl kunskap som ambition att också locka bättre spelare. När sedan Pro Combo-linjen kom året därpå var jag än mer övertygad om att det här skulle bli bra – i synnerhet som Nike parallellt med detta lyckades kontraktera många tourspelare.
Men av någon anledning flög aldrig satsningen, trots tid och tålamod.
Jag hittar tre skäl till att det blev som det blev:
1. Den ganska konservativa golfmarknaden inte var redo att omfamna en multinationell sportjätte, som förmodligen inte hade riktigt samma trovärdighet som mer renodlade golfvarumärken.
2. För mycket fokus på touren. Nike spenderade ohyggliga summor på att knyta upp namn som Tiger Woods, Rory McIlroy och Michelle Wie, men lyckades inte riktigt hitta vägarna ut till vanliga golfare på samma sätt. Företaget skapade visserligen en hel del sköna filmer med hjälp av sina profiler och nådde säkert ut till den yngre målgruppen, men med tanke på att den genomsnittlige golfaren är betydligt äldre så hade förmodligen en mer traditionell marknadsföring varit ett viktigt komplement.
3. Den kanske absolut viktigaste faktorn är dock att Nike under sin 14 år aldrig skapade någon produkt som levererade något unikt och skapade buzz bland golfarna, som exempelvis Pro V1-bollen, Cobras 370-driver, Callaway Big Bertha eller Odysseys twoballputter. En sån behövs för att ge gratisexponering och skapa sug och draghjälp till både den enskilda produkten men effekten blir också att den drar med sig fler.
Oavsett vilket är utvecklingen tråkig, även om det ska bli intressant att se vilka som kommer att plocka mark istället. En del tror att detta skapar möjligheter för uppstickaren PXG, men då måste företaget i så fall skapa en mer kommersiell produkt och det har vi inte fått några signaler på ännu. Istället heter de stora vinnarna av beskedet, åtminstone i Sverige, just nu framförallt Callaway och Cobra.
–Bergman